Filemons Cream

Gyömbéres-fokhagymás ázsiai sertésragu


Ez a kedvenc ázsiai ihletésű húsos receptem. Ha pontos elnevezést szeretnék adni neki, akkor az a Lassú tűzön párolt gyömbéres-fokhagymás-chilis-szójás mázzal bevont sertés hasaalja lenne. 
Azért is szeretem ezt az ételt, mert nem kell hozzá sok fűszer és alapanyag. Igaz, sokáig kell főzni, majd két órát, viszont max. 30 percet kell vele foglalkozni ebből. 
Egészség-mániásoknak nem ajánlom, mert igazi zsíros, fűszeres kalória bomba.... ami ínycsiklandóan finom! Persze a kedvenc ételeim mind zsírosak, fűszeresek, csípősek, egyszóval "egészségtelenek". Nem szeretem ezt a szót. Én abban hiszek, hogy az ember figyeljen oda arra, amit a szervezete kíván, mert jelzi mire van szüksége. Milyen húsra, ételre ízre, stb. Aztán ha az éppen hizlaló, tessék szépen lemozogni. Ennyi.

Szóval. Készülhet ez az étel hasaaljából, mint amit én is használtam, esetleg oldalasból, vagy bármilyen, picit zsírosabb sertés húsból is.
A fűszerekkel és az idővel ne fukarkodjunk. Főzzük szépen, lassan, sokáig.

Hozzávalók 4 főre:

1,2 kg sertés bőrös hasaalja

1 fej hagyma
egy pinpong labdányi friss gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2 friss thai piros chili, vagy egy nagy teáskanálnyi csilipehely (esetleg mindkettő, de el is hagyható)
fél üveg Heinz szójaszósz
2-3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cukor

A húst megfosztom a bőrétől és kb 2x2 cm-es kockákra vágom.
A gyömbért, a chilit és a fokhagymát nagyon finomra aprítom. Ebben az esetben nem ajánlom, hogy reszelve tegyük az ételbe.

Egy nagy wokot, vagy magas falú serpenyőt felforrósítok, majd egy evőkanálnyi olíva olajon egy perc alatt aranyszínűre pirítom a fűszerek 2/3-át. Rászórom a cukrot és hagyom picit karamellizálódni, de nagyon vigyázok, hogy ne égjen meg a fokhagyma!

Rádobom a husit és leveszem a lángot. Felöntöm a szójaszósszal, az ecettel és kevés vízzel. Sózom és borsozom. Lefedve, néha kevergetve, a vizet pótolgatva kb. 1,5 órát főzöm nagyon kis lángon. (Kb. mint a húslevest.)

Mikor a hús már puha, leveszem a fedőt. Rászórom a maradék fűszert. Szeretek ilyenkor még hozzádobni egy keveset, mert ad még egy plusz frissességet, pikánsságot az ételnek. Nagy láng fölött gyakran megkevergetve addig főzöm a ragut, míg a szaft szirupos nem lesz. Ekkor szépen bevonja a fűszeres máz a húsdarabokat. Hmmm....

Mivel önmagában elég fűszeres a hús, ezért csak sima főtt rizzsel körítem. Tálaláskor szórjuk még meg kis csilipehellyel.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images