Filemons Cream

A francia klasszikus: quiche




A quiche (ejtsd: kis) klasszikus francia fogás, ami tulajdonképen egy sós lepény. Ez nagyjából olyan helyet foglal el náluk a gasztronómiában, mint az olaszoknál a pizza. A két nélkülözhetetlen hozzávalója a vajas omlós tészta és a tejszínes tojásos mártás.
Az elősütött tésztára kerülnek a pirított zöldségek, esetleg húsok, majd a tejszínes - tojásos szósz, mely pompázatosan dús és krémes lesz a sütés után. A legjobb a quiche-ben, hogy bármi, de tényleg bármi kerülhet bele - idényzöldségek, sonka, húsok, halak, tengeri herkentyűk, a krémbe pedig mehet túró, krémsajt, juhtúró. Javaslom, hogy használjunk a francia konyhára jellemző fűszereket, hozzávalókat: bors, szerecsendió, fokhagyma, kakukkfű, ánizs, kapribogyó, tárkony, citromhéj, kapor és mustár.
Célszerű egy pite formát beszerezni és abban sütni. Én lusta vagyok sokszor tésztát gyúrni, főleg vajas tésztát. Vegyetek Ti is nyugodtan vagy mirelit leveles tésztát, vagy konyhakész vajas tészta lapot. Ezeket nagyobb boltokban be tudjátok szerezni.
Én egy hagymás, gombás, paprikás, krémsajtos változatot készítettem tegnap.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:

1 lap konyhakész vajas tészta vagy leveles tészta

1 közepes fej hagyma
20 dkg gomba
1/2 nagy piros húsú kaliforniai paprika (pritamin)
2 dl főzőtejszín 20%-os
10 dkg zsíros krémsajt
1 tojás
só, bors, kakukkfű

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát kinyújtom, a formába tapicskolom. A lelógó széleit késsel levágom és a tésztát megszurkálom villával. Így nem fog felpúposodni. 3-4 perc alatt elősütöm.
A zöldségeket vékonyra felszeletelem és kevés olíva olajon megpirítom. Sózom, borsozom és egy csipet kakukkfűvel fűszerezem.
A tejszínhez keverem a tojást és a krémsajttal együtt a zöldségekhez adom. A zöldséges mártást ráöntöm az elősütött tésztára. 15-20 perc alatt világos aranybarnára sütöm.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images