Filemons Cream

Tiramisu egyszerűen

narancsos tiramisu

A tiramisu hozzávalóit tekintve egyszerű, mégis ínyenc! Történetéről annyit, hogy Toscánából ered, Cosimo III de'  Medici-nek készítették el Sienában a 17. századi cukrászok, akik a 'Herceg Levesének' nevezték a desszertet. Később Velencében nevezték át tiramisunak, ahol már a mascarpone krémsajt került a hozzávalók közé és minden szerelmi légyott előtt egy nagy adagot fogyasztottak belőle afféle afrodiziákumként. Egyébként a szó jelentése "izgass fel".

Most, hogy ennek a desszertnek a történelméről is meséltem, jöjjön hát a recept!

- 3 tojás: külön fehérje és külön sárgája
- 15 dkg cukor
- fél csomag fahéj
- 500 gr mascarpone
- 1 teáskanál mandula aroma
- 1 teáskanál vanilia aroma
- 3 narancs: 2 narancs leve, 1 egész narancs feldarabolva
- 3 dl tejeskávé
- babapiskóta ( 3x 12 db-os csomag)

A tojássárgát a cukorral habosra keverem, hozzáadom a mascarponét, a mandula -és vanilia aromát és 2 narancs levét.
A tojásfehérjét felverem, és amikor már majdnem kész, 1 teáskanál cukrot, így kicsit keményebb lesz a hab.

A fehérjét hozzáöntöm óvatosan a mascarponés masszához és lassan belekavargatom.

A narancsot feldarabolom.

Előveszek egy 15x 20 cm-es tálat. A babapiskótákat egyenként belemártom a tejeskávéba ( kb. 2 sec.) A tál aljára leteszem a piskótákat, megszórom fahéjjal, ráteszek narancsdarabokat, és egy réteg mascarponés krémet. Ezt megismétlem háromszor, majd a tetejére fahéjat teszek, és a hűtőben min. 3 órát hagyom, de ha egy éjszakát áll, attól csak jobb lesz az íze!

Az eredeti tiramisu-t alkoholos kávéval és kakaóporral vagy csokoládéval készítik, én egy kis változatosságot csempésztem a receptbe, isteni finom lett!

Ki kell próbálni mindenképp!

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images