Filemons Cream

Farsangi fánk




A fánk kelt tésztájának elkészítése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Elég nagy tapasztalatot és figyelmet igényel. Én Édesapámmal készítettem el, mert Neki azért elég nagy gyakorlata van benne. Igyekszem minden trükköt elárulni, hogy a kezdők is könnyebben boldoguljanak.
Fontos, hogy meleg, ne huzatos konyhában dolgozzunk, mert a kelt tészta könnyen "megfázik" és akkor nem kel meg. A liszt, a vaj, a tojás, és az összes hozzávaló legyen langyos!
Tudjátok, hogy mi zajlik le a "kelés" közben? Az élesztő erjedési folyamatot indít el a tésztában. Ezalatt a lisztben lévő keményítő először cukorrá, majd szénsavvá, végül alkohollá alakul át. A fejlődő szénsav miatt duzzad meg a tészta, viszont a lisztben lévő sikér rugalmassága miatt nem távozik el, hanem könnyeddé, lukacsossá teszi a tésztát.


Hozzávalók kb. 30 db fánkhoz:

50 dkg liszt
5 dkg porcukor
1/2 teáskanál só
2 tojás sárgája
5 dl tej
3 dkg friss élesztő (tejpultokban keressük, 5 dkg-os kiszerelésben kapható, sárga papírban)
egy evőkanál cukor
5 dkg vaj

a kisütéshez 1 l olaj

Kovászt készítünk: a tejet kéz melegre melegítjük egy evőkanál cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyre tesszük (pl. a tűzhely széle, radiátor teteje). Ha a tej túl meleg, leforrázzuk az élesztő gombákat, ha hideg nem fog "felfutni". Kb. 10 perc kell, hogy a kovász kész legyen.
Amíg várunk, egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a kovászt és a langyos vajat. Ezután 15-20 percig kézzel vagy fakanállal "verjük", esetleg géppel dagasztjuk. A "verés" a következő képen történik: tálban, alulról felfelé történő kanalazó mozdulattal. Tulajdonképpen megmarkoljuk a tészta alját, felhúzzuk, majd leejtjük, így levegő szorul alá.

A dagasztás befejeztével beszórjuk liszttel a tészta tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos-meleg helyen a másfélszeresére kelesztjük. Ez kb. 1 óra. Én a radiátor mellé szoktam tenni. 
A deszkát, vagy a pultot vékonyan belisztezzük, ráborítjuk a tésztát, és kézzel, ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk. Vizespohárral kiszaggatjuk (a pohár szélét érdemes belisztezni, így nem tapad rá a tészta). Vékonyan belisztezzük a deszkát a tészta alatt, majd ismét lefedjük a konyharuhával és további fél órán át kelesztjük. Sütés előtt az ujjainkkal kicsit nyomkodjuk be a fánkok közepét.
Közepesen forró olajba helyezzünk egy "próba-fánkot"(ha az olaj túl forró, akkor túl hirtelen sül és a belseje nyers marad). A fánkok "tetejét" süssük először (vagyis a teteje kerüljön az olajba először). Figyeljünk arra, hogy sütéskor még nőni fog, legyen elég hely. Ha az olajba tettük a fánkokat, fedjük le, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Papírtörlőre szedjük ki és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images