Filemons Cream

Paradicsomos húsgombóc


Igazi klasszikus menza-kaja: rizses - húsos gombóc, édes paradicsomszósszal, püréből. Szigorúan. Nagymamám és apukám receptje, 4 főre.

A paradicsom mártáshoz:

10 dkg paradicsom püré
1/2 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
só, bors, cukor, zeller zöld, őrölt köménymag

A gombóchoz:

30 dkg sertés darált hús
5 dkg rizs megfőzve
5 dkg császárszalonna
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
só, bors
1 tojás


A császárszalonnát apró kockákra darabolom. Lábosban kiolvasztom a zsírját, majd hozzáadom
a finomra vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítom. Félrehúzom a tűzhelyről és hozzáadom a pépesre zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát. Az összes hozzávalót ( a húst, a rizst, a hagymás szalonnát, a sót és borsot, a fűszereket és a tojást) alaposan összekeverem.
A mártáshoz először zsemleszínű rántást készítek.Rántáshoz először a zsiradékot melegítem fel, amelyhez hozzáadom a lisztet és a megfelelő színárnyalat eléréséig pirítom. Közben állandóan kevergetem egy fakanállal. Félrehúzom a tűzhelyről és felöntöm 3 dl hideg húslevessel (vagy víz + fél húsleves kocka). Belekeverem a paradicsompürét, sózom, borsozom, majd cukrozom. Hozzáadom a zeller zöldet és egy csipet köménymagot. Felforralom.
A húsos keverékből gombócokat formázok, és a paradicsommártáshoz adom. Figyeljünk arra, hogy ne forrjon nagyon a szósz, és ne is kevergessük, inkább csak rázogassuk a gombócokat benne, különben könnyen szétesnek. Fedő alatt készre főzöm. Megkóstolom, és ha szükséges, tovább ízesítem.
Tálalhatjuk önmagában, vagy főtt burgonyával is.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images