Filemons Cream

Karamellszószos almás pite


Az ötlet egy barátomtól származik, aki már többször javasolta, hogy karamellben pároljam meg az almát és ezzel töltsem meg a pitét. Az ötlet remek és most végre a megvalósításig is eljutottam. 
Nem ez a legegyszerűbb sütemény, de még így is 30-40 alatt el lehet készíteni sütéssel, mosogatással együtt, ha jól megszervezzük a munkát.
A most leírt recept az egyszerű változat. Nyugodtan lehet azonban bonyolítani: én, például az egyik almát birsalmával helyettesítettem és a karamellszószba is tettem 2 evőkanálnyi birslekvárt...próbáljátok ki így is, még finomabb lesz!

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál tejföl
1 tk sütőpor


4 nagy alma
15-20 dkg cukor
5 dkg vaj
só és őrölt fahéj, gyömbér
citrom

A tortaformát kivajazom és kilisztezem. A sütőt 175 fokra előmelegítem ( a légkeverésest csak 160 fokra).
A lisztet átszitálom a sütőporral együtt, majd összemorzsolom a hideg vajjal. Célszerű a vajat 10 percre a fagyasztóba tenni felhasználás előtt, majd kis kockákra vágni: így könnyebb szétmorzsolni. Hozzáadom a cukrot, az egész tojást, egy csipet sót, és a tejfölt, majd alaposan összegyúrom. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg elkészül a töltelék.
5 dkg vajat megolvasztok egy lábasban, hozzáadom a cukrot és megolvasztom - világosra karamellizálom. Óvatosan beleszórom a meghámozott és apróra vágott almákat. Egy csipet sót, fahéjat és gyömbért szórok hozzá. Gyakran kevergetve, közepes lángon 10 percig főzöm, végezetül egy fél citrom levét hozzáöntöm.
A tészta 2/3-át kinyújtom, a formát kibélelem vele, a lelógó részeket levágom. Villával kicsit megszurkálom a tésztát és 5 perc alatt elősütöm. Addig a maradék tésztát is kinyújtom, és vékony csíkokat vágok belőle. Az elősütött lapot megszórom kevés zsemlemorzsával, ráöntöm a karamellás almát, majd a tésztacsíkokkal "berácsozom" a tetejét. Végül megkenem tojássárgájával, hogy szép fényes legyen. Kb. 15-20 percig sütöm, amíg szép aranybarna lesz a tészta.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images