Filemons Cream

A házi májkrém finomabb...



Tudni kell rólam, hogy még végszükség esetén se vagyok hajlandó megenni a bolti felvágottakat és májkrémeket. Szerintem borzalmasan visszataszító az ízük, az állaguk, de főképp az,  hogy miből készülnek. A májkrémeknél pl. a máj aránya a legjobb esetben is maximum 26% !!! (Továbbá víz, hús, gyártási szalonna, szójafehérje, sertés bőrke, só, stabilizátorok, fűszerek, ízfokozó, füstaroma, dextróz, tartósítószer. - ezek egy, a piacon "prémium" minőségűnek tartott májas összetevői.)
Persze néha megkívánom a májkrémet, de ekkor inkább veszem a fáradtságot és készítek magamnak. Bár igazából nem is nagy fáradtság, mert nagyon hamar elkészül. Ráadásul sokkal finomabb, mint a bolti. Először a színbeli különbség tűnik csak fel (a házi májkrém egészen sötétbarna), majd kiderül, hogy az íze is sokkal intenzívebb: érezni rajta a finom, fűszereses májat.

Tehát a házi májkrém recept:


25 dkg általunk választott máj (pénztárcánk vastagságától függően lehet csirke, borjú, sertés, kacsa, liba)
1 közepes fej vöröshagyma
1 teáskanál paradicsompüré
1 púpozott evőkanál vaj vagy zsír, de semmiképp sem margarin
só, bors, fűszerek ízlés szerint (majoranna, kakukkfű, zsálya, pirospaprika, fokhagyma, csili)

A májat megmosom, levagdosom róla hártyákat, majd vékony csíkokra szeletelem. 
A vajat vagy zsírt megolvasztom, rádobom az apróra vágott hagymát, majd a májat. Mikor kérget kapott a máj, hozzáadom a paradicsom pürét és a fűszereket. 5-10 perc pirítás elég neki, ne legyen túl kemény, jobb ha a közepe picit még "rózsaszín".
Hagyom kihűlni, majd vagy többször átdarálom húsdarálón, vagy robotgépben, esetleg botturmixszal " pürésítem-krémesítem". Csak ekkor sózom meg. Egy kis tálkába töltöm és a tetejére olvasztott vajat, vagy zsír öntök fél cm vastagságban. Ez megakadályozza, hogy kiszáradjon és tartósítja is. Hűtőben 4-5 napig eláll.



You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images