Filemons Cream

Mentás csokoládé-mousse torta



Kifejezetten utálom a klasszikus vajkrémes tortákat, amik émelygősen édesek, vajasak és ropog a cukor az ember foga alatt. Sokkal inkább kedvelem a könnyű, habos finomságokat. Ennek a sütinek az ötlete is ennek jegyében pattant ki a fejemből.

Szükség lesz hozzá egy habkönnyű piskótára. Nem nehéz, de könnyű elrontani, ha nem figyelünk.
Íme a piskóta alaptészta recept:

Hozzávalók (22 cm-es kapcsos tortaformához):

6 tojás
6 evőkanál cukor (tudjátok, az a régi, nagy és mély evőkanál)
6 evőkanál liszt
1 zacskó vaníliás cukor és sütőpor

A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni (légkeverésest csak 150 fokosra). A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, vigyázva, hogy egy cseppnyi sárgája se kerüljön a fehérjéhez, mert különben nem fogjuk tudni kemény habbá verni. A sárgáját a cukrokkal addig keverjük, amíg fehér nem lesz. Tehetünk hozzá kevés reszelt citromhéjat is. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A lisztet érdemes átszitálni egy csipet sütőporral, ez segít még könnyedebbé tenni a masszát. A következő lépés, hogy a fehérjéhez fakanállal(!), óvatosan hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd kanalanként szórjuk hozzá a lisztet. Fontos, hogy óvatosan, lassan, kívülről befelé haladva keverjük. Ne hagyjuk állni, rögtön öntsük a kivajazott, kilisztezett formába. 25-30 percig kell sütni, viszont az első 25 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert "megfázik" a sütink és összeesik. Hagyjuk még pár percet a sütőben, miközben annak ajtaját nyitva hagyjuk. Vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, különben nedvessé válik a kicsapódó párától. Ha púpos lesz a teteje, fordítsuk fejre, amíg hűl. Bővebben a piskótáról ide kattintva olvashattok.

Ekkor következik a könnyű habkrém, melynek receptjét egy korábbi bejegyzés tartalmazza: Csokoládé mousse. A különbség annyi, hogy itt mind a 200 ml tejszínt használjuk fel a habhoz. Friss mentát aprítottam, majd az olvadó csokihoz kevertem. A menta mennyisége a mi ízlésünktől függ, én körülbelül ehhez a mennyiséghez 10-15 nagy mentalevélkét használtam.

A piskótát 2 felé vágjuk. Az alját helyezzük vissza a kapcsos tortaformába. Kenjük meg a mousse 2/3-ával, helyezzük rá a tetejét és kenjük meg a maradék habbal. Hűtőben 2-3 óra alatt hűtsük ki. Én még bevontam fehér csokival és megszórtam áfonyával. Ha nem akarjátok ennyire bonyolítani, akkor nem kell, de mindenképp feldobja a tortát, ha némi friss gyümölccsel díszítitek a tetejét.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images