Filemons Cream

Paradicsom? Saláta!

A paradicsom tagadhatatlanul a kedvenc zöldség-gyümölcsöm. Bármikor, bárhol, bármilyen formában, bármennyit képes vagyok belőle elfogyasztani. A JÓ paradicsomból. Ami piros, édes, ízes, nem az üvegházi narancsszínű vacak. Tudtátok, hogy létezik sárga, zöld, lila és fekete paradicsom is? Jövőre muszáj lesz ültetnem az erkélyre...
Nyáron a legjobb felhasználási módja, a saláta. Szerintem mindenki ismeri a klasszikus cukros-ecetes-hagymás lében úszkáló fonnyadt paradicsomcafatokból álló salátát. Megpróbálom összegyűjteni a kedvenc receptjeimet, amik közel sem hasonlítanak ehhez...

1. A mexikói


Fejenként 2 paradicsomot felszeletelek, valamint egy pici hagyma felét hajszálvékonyra vágom. Szükség lesz még pár szem savanyított jalapeno paprikára, felkockázva. Az öntet egy csipet sóból, egy evőkanál lime léből és 2 evőkanál olíva olajból áll. Összekeverem, ennyi.

2. A mediterrán

Szintén 2 paradicsom fejenként, egy gerezd fokhagyma apróra vágva, egy marék bazsalikommal az alap. Kétféle öntetet is készíthetünk: az egyiknél 1 evőkanál citromlé 3 ek. olíva olajjal, vagy 1 ek. balzsamecet és 3 ek. olívaolaj. Ez az alap, bármilyen más zöldséget is adhatunk hozzá. Ha pár szelet kenyeret megpirítunk és felkockázva belekeverünk, akkor zseniális "kenyér salátát" kapunk, ami egy könnyű ebédnek, vacsinak is megfelel.

3. A kéksajtos

Az öntethez egy fél gerezd fokhagymát lereszelünk, hozzáadunk egy evőkanálnyi jó érett penészes kéksajtot, majd 2 evőkanál olívaolajjal és egy csepp citromlével simára keverjük. Rá öntjük a paradicsomra és friss, apróra vágott petrezselyem levéllel szórjuk meg. Meg egy pici zellerzölddel.

4. A kedvencem: keleties

Na ez az a változat, amit minden nap meg tudnék enni...kb. hetente 2-3 alkalommal szoktam ezt nassolni. :)
Az öntet: egy gerezd fokhagyma felaprítva, egy leheletnyi friss gyömbér reszelve ( kb. fél mokkáskanálnyi), 2 evőkanál Heinz szójaszósz, 1 ek. balzsamecet, 1 ek. olívaolaj. 2-3 felkockázott paradicsomhoz készítem ezt a mennyiséget.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images