Filemons Cream

Marokkói töltött csirke


Soha nem sütöttem még korábban egészben csirkét, se töltöttet, se semilyet, így ez érdekes kísérlet volt. Találtam otthon a fűszerek között egy marokkói keveréket (a Fővám téri vásárcsarnok melletti távolkeleti fűszeresnél vettem, Marokkói csirke néven fut), ez adta az ötletet. A marokkói ételek főbb jellegzetességei közé tartozik (amennyire én tudom), a meleg fűszerek és az aszalt gyümölcsök használata. Mivel épp szilva szezon van, azt se lehet kihagyni belőle.
Ha nem tudtok beszerezni kész keveréket, akkor a következő fűszerek használatával lehet kiváltani: só, vöröshagyma, fokhagyma, chili, fahéj, petrezselyem, feketebors, római kömény, koriander, gyömbér.
Sikerült viszonylag szép, egész pipit vásárolni. Ezzel nincs más dolgunk, mint kívül belül jól megmosni, megtörölgetni, majd kevés olajjal, sok sóval és egy evőkanálnyi fűszerkeverékkel bedörzsölni. Amíg a töltelék elkészül, mehet vissza a hűtőbe.


A töltelék hozzávalói:

1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
2 szem paradicsom
1 pici piros chili
pár szem mazsola
15-20 db aszalt sárgabarack (ha nagyon száraz, áztassuk vízbe)

Ezeket aprítsuk minél kisebbre.

Keverjünk hozzá :

pár csipet sót
2 evőkanál fűszerkeveréket
2 evőkanál mézet
1 ek zsemlemorzsát és
1 tojást.


Jó alaposan keverjük össze, majd tömjük meg vele a csirkét. Olyan tálat használjunk a sütéshez, aminek van teteje - tökéletes egy kacsasütő, vagy nagyobb jénai tál. Tegyünk az aljára pár karika burgonyát, és némi zellerszárat. Erre fektessük a csirkét a mellével felfelé.  170-180 fokos sütőben 80 percig sütjük. Ekkor levesszük az edény tetejét, meglocsoljuk a szafttal a sültet és mellé dobunk pár szem szép szilvát. Addig sütjük tovább, amíg piros ropogós lesz a bőre...ezk kb. 10-15 perc még. Ha szeretnénk tehetünk mellé kisebb burgonyákat még az elején, de főzhetünk mellé rízst is köretnek.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images