Filemons Cream

A tökéletes pizzatészta



Örök kedvenc. Ne legyünk restek saját magunk elkészíteni a tésztát. Nem nagy ördöngősség.

A tészta - két vékonytésztás 30 cm átmérőjű koronghoz vagy 1 vastag tésztáshoz: 

50 dkg liszt
1 teáskanál só
1 zacskó szárított élesztő (7 g)
1 teáskanál cukor
300 ml langyos (kézmeleg) víz
25 ml olíva olaj

Az élesztős tésztákat mindig meleg helyen készítsük, mert az alacsony hőmérsékletre érzékenyek, "megfáznak".
A száraz hozzávalókat mérjük ki egy nagy tálba és keverjük össze. Hozzáöntjük a langyos vizet és az olajat, majd addig gyúrjuk, míg teljesen egynemű nem lesz. (Én a robotgép dagasztó karjával szoktam jól megdolgozni, majd még kézzel 5 percig dagasztom.)
Megszórjuk kis lisztel a tál alját és a tészta tetejét, majd egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyre tesszük és kb 1 órát kelesztjük.

A pizzaszósz: 

0,5 liter paszírozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kakukkfű, oreganó, bazsalikom - 1-1 nagyobb csipetnyi
egy evőkanálnyi olíva olaj
cukor, balzsamecet


A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, vagy lereszeljük. Kevés felhevített olívaolajon fél percig pirítjuk a fűszerekkel együtt, figyelve, hogy ne égjen meg. A paszírozott paradicsomot ráöntjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Egy-két teáskanál cukrot és egy kávéskanálnyi ecetet (ha van balzsamecetet) adunk még hozzá, és 10-15 percig főzzük.

A sütőt a maximum hőmérsékletre és ha van, akkor grill fokazatra állítjuk. A tepsit béleljük ki sütőpapírral és nyújtsuk ki a tészát. Mindenki olyan vékonyra nyújta, amilyenre szeretné, de én a vékonytésztás pizzát kedvelem. :)

Kenjük meg a paradicsomszósszal, halmozzuk rá a feltéteket és a sütő legalsó polcán süssük aranybarnára a pizzát.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images