Filemons Cream

Friss, ropogós sóskifli házilag

kifli otthon

Eddig sose mertem nekilátni az otthon pékárút sütni. Hamburger zsemlével próbálkoztam egyedül, de úgy gondolom az azért picit más, mint a klasszikusok. Hétvégén viszont sikerült rászánnom magam, hogy kipróbáljam magam "pékként"! (Szuper ötlet volt a 35 fokban sütni...) Semmi extrát nem tartalmaz ez a sóskifli : egyszerű liszt, élesztő, só, kelesztés. Nyilván több odafigyeléssel, házi kovásszal, kenyérliszttel egészen más, de így nagyon finom lett.

Hozzávalók 8 sóskiflihez

50 dkg BL 55-ös liszt (egyszerű búzafinomliszt) 
5 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
langyos víz
nagyszemű só a szóráshoz

A lisztet, az élesztőt, az olvasztott langyos (de még folyékony) vajat, a cukrot és sót kb. 1,5 dl langyos vízzel elkeverem és a habverőgép dagasztóvillájával kb. 10 percig dagasztom. Ha szükséges adok még hozzá kevés vizet.
Egy belisztezett deszkán kézzel folytattam a dagasztást, ezt is kb. 5-10 percig. Gordon Ramsay megmutatja hogyan is kell ezt csinálni. :) 
Egy tál alját megszóróm liszttel, beleteszem a tésztát, aminek a tetejét szintén belisztezem. Egy tiszta konyharuhát benedvesítek és lefedem vele a tésztát, majd meleg helyen 1 órán át hagyom kelni.
8 részre osztom a tésztát és kis négyzeteket nyútok belőle, amit csücsöktől csücsökig felgöngyölök és kialakítom a kifli formát. Ebben a formájában további egy óráig hagyom még kelni. Ezidő alatt szépen "meghíznak" a kiflik.


200 fokra előmelegítem a sütőt és egy nagy tűzálló tálba vizet helyezek az aljára, hogy jó gőzös legyen a sütőtér. A tepsit sütőpapírral kibélelem és ráteszem a kifliket. (Akár ezen is hagyhatjuk kelni őket, de 5 cm távolságot hagyjunk köztük.) A kifliket nagyon finoman, vékonyan megkenem langyos vízzel és megszórom a nagyszemű sóval. Ropogósra és világos aranybarnára sütöm őket. Az első 15 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, hogy ne illanjon el a gőz. Én kb. 20-25 percig sütöttem.

kifli

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images