Filemons Cream

Chilis szarvasragu


Ráfoghatnánk, hogy csilis bab szarvashúsból, de ez a ragu annál sokkal több. Egy igazi "BMV- bele minden vackot" étel, amely nálam a "nézzük mi van itthon"-ból indul ki. Az alapötlet a chili con carne volt, de került bele sárgarépa, gyökér, még zeller is. 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg szarvas apró hús 
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 -1 közepes szál sárgarépa és gyökér
egy kisebb zellergumó fele
2 dl passzírozott paradicsom
1/2 konzerv kukorica
1 konzerv bab

Fűszerek:

1/2 teáskanál római kömény
10 szem szegfűbors
1 teáskanál cayenne bors vagy őrölt füstölt chili
egy nagy csipet oregánó
egy csipet őrölt gyömbér
só, bors

A húst alaposan megmosom és lehártyázom, majd vékony, rövidke hasábokra vágom. A hagymát apróra vágom és kevés olajon egy teáskanál cukorral 1 percig pirítom (karamellizálom). Rádobom a fűszereket, melyeket "pattogásig" pirítok, közben folyamatosan kevergetem.
Hozzáadom a húst, és addig pirítom, amíg minden szelet kérget nem kap, azaz minden darab széle nem "fehéredik ki". Ekkor sózom és borsozom, lefedem és közepes lángon párolom egy órán át. Közben néha megkeverem és ha elpárolgott a szaft, vízzel pótolom. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan annyi lé legyen alatta, ami éppen csak elfedi a húst.
A zöldségeket apró kockákra vágom és a paradicsommal együtt a raguhoz keverem. További 45 percet párolom fedő alatt. Végül mehet bele a lecsöpögtetett bab és kukorica is. 
Megkóstolom és szükség esetén sózom. Én megspékeltem még egy evőkanál citromlével. Friss kenyérrel a legfinomabb. 





You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images