Filemons Cream

A bográcsozás alapjai

Szomorúan tapasztaltam, hogy pár ismerősömnek fogalma sincs arról, hogyan lehet .... vagyis kellene elkészíteni a bográcsos ételeket.  Persze lehet akárhogyan, de ha már vesszük a fáradtságot, akkor próbáljuk meg minél inkább kihozni belőle a maximumot. Ehhez adnék néhány tippet. Az első és legfontosabb: ne rúgjunk be már a tűzrakás közben! :)

0. A tűz! Vagyis a nem tűz...ne érjen hozzá a láng a bogrács aljához, főleg ne az oldalához. Oda fog égni minden. Főleg a szélén. Mindig forró, izzó parázs kell, amin maximum pár faág tüze pislákol. És ne legyen szélesebb, mint a bogrács maga, mert különben elkerülhetetlen, hogy pár "elem" odaég az oldalára.

Ez a tűz így nem jó, mert túl nagy a láng!

1. Zsír, nem olaj. Véletlenül se olaj. Az egész egyszerűen nem az igazi. Oh, és rendesen forrósítsuk fel, mielőtt beletesszük a hagymát.

2. A hagyma. Forró zsírba kerüljön. És tegyünk hozzá egy csipet sót. Enged egy kis levet és párolódik, nem fog odaégni a bogrács oldalához.

3. NE tegyünk bele az elején pirospaprikát! A pörköltet, vagy bármilyen más ételt, órákon át főzzük, és akárhogy igyekszünk a paprika oda fog égni a bogrács szélére, amitől keserű lesz étel, ezáltal veszít az élvezeti értékéből. Az őrölt pirospaprikát csak a főzés befejezte előtt max. 15 perccel szórjuk az ételbe. Ugyanis zsírban olvad és sokkal frissebb ízt ad a ragunknak, pörköltünknek.

4. A hús. Bármilyet is válasszunk, a darabolás után mossuk meg és picit szárítsuk le a darabokat. Ne folyjon róla víz, főleg ne a véres húslé. Ha kicsit lecsöpögtetjük, és szárazabb a hús, hamarabb kérget kap. Vagyis: a hagymára akkor tegyük a húst, ha az elforrta a levét és gyakran megkeverve pirítsuk addig, amíg minden húsdarab minden oldala meg nem kérgesedett.

5. A bor, a sör... következő lépésként ne vizet öntsünk rá, hanem a recepttől függően bort, vagy sört és ebben hagyjuk rotyogni. Ha ez elforrt, jöhet a víz. Miért? Alkoholban hamarabb puhul. És finomabb lesz. :) Még valami: csak jó minőségi bort, sört használjunk. Felejtsétek a "főzőbornak jó lesz" kifejezést. Ha meginni rossz, az ételben is rossz lesz. Tényleg!

6. A fűszerek.  A fűszerek felét beletehetjük a sör-bor előtt. De a többit, a főzés vége előtt fél órával. Intenzívebb marad az aromájuk.

7. Kóstolás.  Kóstoljuk az ételt a 6. pont előtt. Sós-e, elég fűszeres-e, mennyi idő kell még a húsnak. Vigyázat! Alkoholos befolyás alatt mindent kevésbé érzünk ízesnek. El ne sózzátok a kaját! :)

8. Pár recept:

Csilis bab bográcsban
A tökéletes (vad)pörkölt

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images